Megjegyzi az utat az autó egy új brit technikával

Megjegyzi az utat az autó egy új brit technikával

 

London, 2013. február 15. - Egészen olcsó lehet az önmagát vezető autó "robotsofőri" képességét biztosító brit technika, akár 100 fontra (35 ezer forintra) is lemehet az ára - jövendöli Paul Newman, az Oxfordi Egyetem professzora.

A brit egyetemen olyan rendszert fejlesztettek ki, amelyhez nem szükséges GPS - műholdas útikalauz - segítsége, hanem lézerekkel és kamerákkal megjegyeztetik a kocsi számítógépével az útvonalat, és amikor ismét arra jár autójával annak vezetője, a kocsi a következőt mondja: "Ismerem ezt az utat, akarja, hogy én vezessek?"

Itt található egy videó az autóról!

 

Az automatikát a számítógép képernyőjének megérintésével lehet bekapcsolni. A kikapcsolás is egy pillanat műve: elég a fékpedálra lépni, és máris visszaadja a robotsofőr a vezetést.
A rendszer jelenleg 5 ezer fontba kerül - 1 millió 750 ezer forintba -, de Newman szerint reális a remény, hogy ennek az ötvenedére zsugorodhat idővel az ár.
Az önvezető kocsi képességeit valódi forgalomban még nem tesztelték, egyelőre csak egy külön erre a célra megépített pályán ellenőrzik - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

 

forrás MTI.