Megnyílt a 83. Nemzetközi Genfi Autókiállítás

Megnyílt a 83. Nemzetközi Genfi Autókiállítás

 

A sajtónappal kezdetét vette kedden a 83. Nemzetközi Genfi Autókiállítás, amelyre március 7-től 17-ig mintegy 700 ezer látogatót várnak a szervezők.

 

Év autója díj 2013-ban több mint 200 pontos előnnyel az új Golf érdemelt ki az európai zsűri tagjainak szavazatai alapján.

 


A világ egyik legfontosabb mustráján 130 világ- és európai premiert tartanak, a közel 260 kiállító közül nem hiányzik egyetlen, az európai piacon jelen lévő gyártó sem: egyebek mellett a Volkswagen-csoport (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Lamborghini), a Fiat-csoport (Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Ferrari), a PSA-csoport (Peugeot-Citroen), a Toyota és a BMW is kiállítja legújabb modelljeit, de a fontosabb tervező stúdiók, háttéripari- és kis szériás gyártók is jelen vannak.
    A gyártók mintegy 900 autót mutatnak be a 11 a napos  bemutatón. A szériaautók mellett a gyártók nagy hangsúlyt fektettek a koncepció járművek kiállítására is, ezzel irányt mutatva a jövő autógyártásának.

 


   
A Palexpo 110 ezer négyzetméteres, hét csarnokra osztott épületében kedden az autógyártók, szerdán pedig a háttéripar mutatja meg a sajtó képviselőinek újdonságait, a látogatók március 7-től 17-ig látogathatják a kiállítást. A világ minden tájáról több mint 10 ezer újságíró érkezett az eseményre.


    Mint 2009 óta minden évben, a szervezők az idén is kiemelt szerepet szánnak a zöld energia népszerűsítésének, külön csarnokban mutatják be azokat a modelleket, amelyek alternatív meghajtásúak. A jövő autózásáról és szállítmányozásáról tíz szakember tart konferenciát március 8. és 15. között.
 


    A kiállításhoz kapcsolódva hétfőn ismertette az európai "Év Autója 2013" zsűrije, hogy ebben az évben a Volkswagen Golf viselheti ezt a címet. A döntőben nyolc autó (a Golfon kívül a Toyota ST86/Subaru BRZ, a Volvo V40, a Ford B-Max, a Magyarországon gyártott Mercedes A-osztály, a Renault Clio, a Peugeot 208 és a Hyundai i30) közül választotta ki a nyertest a 22 országból verbuvált 57 tagú zsűri, amelynek magyar tagjai Gajdán Miklós és Csikós Zsolt.

 


   
A Magyarországon gyárral rendelkező Mercedes, Audi és Suzuki is tartott világpremiert a svájci városban: az Audi az A3-as konnektorról is tölthető hibrid változatát, az RS6 Avantot, a Mercedes a Magyarországon gyártott A-osztály legsportosabb, A45 AMG verzióját mutatta be, a Suzuki pedig az SX4 S-Cross szabadidő terepjárót (SUV) mutatta be.
    A genfi autókiállítást a világ öt legfontosabb mustrájának egyikeként tartják számon, a detroiti, a tokiói, a frankfurti és a Los Angeles-i mellett.

 

forrás MTI